syyskuuta 07, 2010

Kolme pientä tutkimusmatkailijaa

Untenmailla
Pennut ovat tänään 25 vrk eli aika tarkalleen 3,5 viikkoa. Mistäköhän sitä enää edes aloittais.. :) Viikko on kulunut kuin siivillä, nyt meillä kaikki kolme juoksee ja leikkii jo täyttä päätä ja jopa Tiuku on intoutunut hepuloimaan pari kertaa yhdessä pentujensa kanssa. Pennut ovat saaneet viettää paljon aikaa olohuoneessa ihan meidän normaalin arjen keskellä ja innoissaan tytöt ovat tutkineet varmaan jo kaikki kämpän nurkat (vessaa lukuunottamatta). Lisäsin sanomalehden pentulaatikkoon pentujen ollessa noin 2,5 viikkoa ja siistit shibatytöt tajusivat heti mikä rapisevassa alustassa on tarkoituksena! Isoimmat pissat osuukin paperille tosi hyvin, joskus tietysti vaan vähän sinne päin.. Kakat mennään tekemään mielellään vähän kauemmas, joskus paperille, joskus vaikka pöydän alle.. Ja oikein nopeaa pissatoimitusta varten ei tunnu olevan tarvetta etsiä sanomalehteä, ilmeisesti neideillä on kiire jatkamaan leikkejä :D

Leikit ovatkin kehittyneet kovasti; tytöt tönivät hienosti tassuillaan, maistelevat hampaillaan, pomppivat, kääntyilevät, "haukahtelevat", "ärisevät", kierivät ja vähän vielä muksahtelevatkin. Toisten nenien ja tassujen syönti on tosi kivaa ja äitiäkin maisteltais ihan mielellään, vaikka hännästä tai korvasta :) Myös mun ja Aleksin kanssa pennut leikkivät jo mielellään, kaikki kolme vaikuttavat tosi avoimilta, reippailta ja leikkisiltä! Uteliaisuus ja innostus meitä kohtaan lisääntyi oikeastaan samassa tahdissa kun tasapaino neljällä jalalla parani, nyt kaikki kolme jo juoksevat luokse kun pennuille lepertelee tai kädellä hiukan taputtelee lattiaa. Pienen pennun kieli vaan lipoo ja  häntä heiluu! Aaw :))

Parina viime yönä on alkanut käydä selväksi, ettei pienessä kopassa oleminen miellytä oikeastaan enään öisinkään. Viime yönä Mini oikein kiljui tylsyyttään ja sama virsi jatkui aamulla kahdeksan jälkeen.. Siispä tänään rakennettiin isompi pentuaitaus olohuoneeseen ja naperot tuntuvatkin viihtyvän siellä varsin hyvin! :)

Pentuaitaus on nyt noin 2,5m x 1,5m, suurennetaan sitä vielä tarvittaessa. Aitaus rakennettiin siis suorakulmion muotoon kompostikehikoista, jotka iskettiin nippusiteillä yhteen. Toimii jopa paremmin kuin etukäteen kuvittelin! Pohjalla on pahvia ja siinä päällä vielä koko aitauksen alan kattava matto. Aitauksen sisällä on Tiukun mätsäripalkintona voittama unialusta ja lisäksi vielä fleecepeitto, jota pennut saavat myttäillä ihan siihen muotoon kun haluavat. Toisessa päässä aitausta on sanomalehtiä, ja yhdessä kehikoista on Tiukun mentävä aukko, jotta emo saa itse päättää paljonko viettää aikaa aitauksessa pentujen kanssa.

Alkuun pennut yrittivät tunkea päätä kehikon aukoista läpi (huonolla menestyksellä), mutta nopeasti he kuitenkin tyytyvät kohtaloonsa ja ovat viihtyneet aitauksessa todella hyvin! Siellä ne nytkin nukkuu, Pontus selällään muhkealla unialustalla, Toka suloisesti fleecellä ja Mini pehmonallen päällä päätään melkein matossa roikotellen. Kohta alkaa varmaan taas "vauhtiajot", ja telkkarin sijaan tulee jälleen kerran katseltua vaan pienten shibatyttöjen tempauksia :-)

Mini matolääkkeen jälkitunnelmissa
Viime perjantaina eli tasan kolmeviikkoisena pennut (ja Tiuku tietysti myös) saivat madotuksen. Annoin Canexia tahnana. Maku oli tietysti ihan "YÖÖÖÖÖKKK", mutta alas meni kerralla. Myös kiinteän ruuan kimppuun on nyt päästy. Viikonloppuna kiinnostus ruokaan oli vielä vähän heikkoa, mutta tänään kaikki tytöt jo suostuivat syömään pienet palaset raakaa jauhelihaa (Mini vielä vähän irvistellen :D), joten tästä se lähtee :)

Tiukulle ruoka maistuu ihan valtavan hyvin ja maitoa tulee enemmän kuin riittämiin. Maidontuotannon kuuluukin olla tosin nyt suurimmillaan, joten ehkä se siitä rauhoittuu :) Hassunnäköistä vaan, kun tyttö on muuten niin kovin hoikka, mutta tissit kyllä roikkuvat. Toivottavasti nyt tulevina viikkoina Tiuku laittaisi ravinnosta jotain säilöön itseäänkin varten eikä vain siihen maidontuotantoon.. Tiukun kakka on jatkuvasti ollut hieman löysää ja ulostetta tulee aika paljon, mutta ilmeisesti vain poikkeuksellisen suuri ruuan määrä laittaa mahan toiminnan vähän koville. Onneksi ollaan nyt päästy ihan hyvään ruokailu-ulkoilu -rytmiin, Tiuku saa ruokaa neljästi päivässä noin neljän tunnin välein. Ruokana on hieman turvotettua Eukanuban pentunappulaa, jossa välillä lisukkeena jauhelihaa, riisiä, piimää tms. Aamun ensimmäiseen ruokaan Tiuku saa lisäksi yhden mittalusikallisen maitohappobakteeria ja tänään kävin ostamassa myös energiarikasta monivitamiinivalmistetta (Nutriplus gel), jota suositellaan pienellä annoksella imettäville nartuille ruuan lisänä. Geelistä Tiuku toivon mukaan saa energiaa hiukan itselleenkin ilman että tarvitsee ahmia ruokaa enää sentään nykyistä enempää :)

Seuraavina päivinä pennuille on tiedossa lisää kiinteän ruuan maistelua ja jos aurinko paistaa yhtä nätisti kuin eilen ja tänään, eiköhän me uskaltauduta käymään ulkonakin jo koko köörillä! :) Tulevana viikonloppuna on tulossa ensimmäinen pennunostaja käymään, ja seuraavaksi kasvattajalla onkin tiedossa Mirai No -pentuoppaan viimeistelyä, että saan annettua kirjalliset "ohjeet" mukaan tuleville shiban omistajille jo tässä vaiheessa. Vielä pentua odotellessa on pentuoppaaseen toivon mukaan hyvin aikaa tutustua, pennun ollessa talossa tilanne saattaa olla hieman eri.. :-)

Mini 3vko

Toka 3vko

Ponde 3vko

1 kommentti:

Anne kirjoitti...

Uskomatonta miten paljon pentujen vauhti voi vain viikon aikana kiihtyä.. Hienoa et sisäsiisteysharjoittelukin on jo aloitettu ;)!